Penggunaan Pembuat Kopi

- Jan 08, 2019-

Tidak boleh membakar kosong. Seperti kebanyakan peralatan dapur, pembuat kopi elektrik tidak boleh dibakar. Anda mesti memasang air dan kopi terlebih dahulu dan kemudian menghidupkan kuasa. Jangan sekali-kali kuasa di dalam periuk kosong. Apabila memasak kopi, sentiasa perhatikan paras air di dalam periuk. Jika air hampir kering, potong bekalan kuasa dalam masa, jika tidak, ia akan membakar cerek.


Perhatikan kalis air. Pembuat kopi elektrik tidak boleh dikeringkan, dan ia tidak boleh menambah air terlalu banyak. Jika tidak, air akan melimpah dan basah unsur pemanasan elektrik selepas air mendidih. Jangan biarkan air memercikkan komponen elektrik dari cerek apabila menambah air, supaya tidak mengurangkan prestasi penebat. Apabila membersihkan periuk kopi, badan periuk tidak boleh direndam secara langsung di dalam air, tetapi skrin penapis dan penapis perlu diambil secara berasingan, dan bahagian lain harus disapu dengan kain lembut yang bersih.


Penanggal kerap. Sebelum penggunaan pertama pembuat kopi elektrik, dua periuk air mendidih perlu dimasak untuk menghilangkan rasa tidak enak. Pada masa akan datang, ia akan diturunkan 2-5 kali setahun mengikut penggunaannya.