Langkah berjaga-jaga Ketuhar Oven

- Mar 14, 2019-

Sebelum membuat apa-apa makanan, ketuhar mesti dipanaskan sebelum suhu tertentu untuk memenuhi masa pembakar pada resipi. Ia mengambil masa yang lama untuk memanaskan ketuhar. Jika ia tidak mencukupi, ia mungkin tidak mencapai suhu yang ditentukan. Sekiranya ketuhar dipanaskan terlalu lama, ia boleh menjejaskan hayat perkhidmatan ketuhar.


Bakar perkara-perkara dalam ketuhar kecil, pada dasarnya hanya meletakkan makanan di dalamnya, tetapi oven bersaiz sederhana biasanya mempunyai tiga lapisan atas, tengah dan rendah. Selagi resipi tidak menyatakan suhu api, dulang pembakar akan diletakkan. Di lapisan tengah; jika suhu pencucuhan adalah tinggi dan suhu pencucuhan adalah rendah, kecuali ketuhar naik dan turun, suhu boleh diselaraskan secara berasingan. Jika tidak, suhu api atas dan bawah biasanya dibahagikan dengan dua, dan kemudian dulang pembakar diletakkan pada lapisan atas. Anda boleh, tetapi anda masih perlu memerhatikan sama ada permukaan terlalu fokus.


Ketuhar kecil lebih rentan terhadap tumpuan. Pada masa ini, anda boleh menutup makanan dengan lapisan kerajang aluminium, atau sedikit membuka pintu ketuhar untuk menghilangkan haba. Ketuhar bersaiz sederhana mempunyai ruang yang cukup dan dapat mengendalikan suhu kecuali suhu relau terlalu tinggi. Kebakaran terlalu dekat atau dibakar terlalu lama, dan tidak akan terlalu panas. Penanganan apabila suhu relau tidak merata Ketuhar bersaiz sederhana boleh mengawal suhu, tetapi masih sukar untuk dibandingkan dengan ketuhar besar profesional. Sebagai contoh, dalam pengeluaran dim sum Cina dan Barat, kerana suhu ketuhar sederhana tidak stabil seperti ketuhar besar profesional, adalah perlu untuk memberi perhatian yang lebih kepada perubahan suhu relau semasa penaik. Makanan ringan harus dihidupkan atau dimatikan dalam waktu untuk mengelakkan pengembangan roti atau roti. Tidak sekata, atau sesetengah cookie terlalu masak dan tidak matang.