Sejarah Pot Kopi

- Jan 01, 2019-

Pokok kopi adalah salah satu ciptaan terawal di Eropah. Ia diterbitkan di Perancis sekitar 1685 dan diedarkan secara meluas di seluruh negara semasa zaman Louis XV. Ia tidak lebih daripada satu botol dengan plat logam yang dipanaskan dan lampu alkohol di bawahnya. Kerana pembuat kopi ini sangat memakan masa, American Benjamin Thompson mencipta pembuat kopi penapis Langford, yang sangat popular pada masa itu.


Pada tahun 1763, orang Perancis, Tomadan, mencipta biji kopi yang ditumbuk ke dalam poket flanel, menggantungnya di tepi periuk, dan menyuntik air panas, kopi dan air panas di dalam beg itu dipanaskan untuk masa yang lama. Bentuk memasak yang berbeza sangat meningkatkan aroma kopi.


Pada tahun 1840, jurutera marin British Nabel mencipta pemanas kopi siphonik. Pemanas jenis ini direka berdasarkan fakta bahawa tekanan udara dalam bekas yang mengandungi serbuk kopi diturunkan apabila air direbus, dan air mendidih secara automatik disedut ke dalam kopi. Dan ini adalah pendahulu pembuat Kopi Diraja Belgium.