Produk keluli tahan karat

- Mar 17, 2019-

1. Masukkan bahagian-bahagian kimpalan proses ini, periksa sama ada ada kebocoran hingga 1000 #, semua sendi pateri tidak sepenuhnya digilap, terdapat tanda pengisaran yang kasar, kerosakan serius pada filem pelindung, pengisaran yang berlebihan, sudut-sudut bulat, dan mengisar di kedua-dua hujungnya. Pengisaran yang teruk, tidak sekata, dan pelbagai peringkat pelbagai penggilap dan penggilap tidak boleh dibaiki dalam tahap pemancaran cahaya. Sekiranya ada masalah, mereka perlu dikembalikan untuk digilap semula atau diperbaiki. (Dalam proses ini, mustahil untuk membaiki lebam, lebam, dan goresan besar yang muncul dalam penggilapan, tetapi ia boleh membaiki garis halus, seperti garis halus yang lebih kecil yang digilap oleh 1000 # Tetapi sangat menyusahkan)


2. Menggunakan roda bulu pemacu motor berkelajuan tinggi (tersedia secara komersial), dengan cermin lilin Daqing dengan cara yang sama seperti kaedah penggilap sebelumnya, tujuan utama proses ini adalah untuk cermin menamatkan bahan kerja selepas langkah-langkah sebelumnya digilap . Daripada menggali lagi. Berhati-hatilah untuk tidak menggosok lilin penggilap pada filem penutup pada permukaan bahan kerja semasa operasi langkah ini, dengan berhati-hati untuk tidak merosakkan filem penutup.


3. Proses ini adalah proses terakhir penggilap cermin. Permukaan benda kerja selepas permukaan cermin disapu dengan roda kain kapas yang bersih, dan bahan kerja selepas semua proses sebelumnya dibersihkan dan digilap. Matlamat proses ini adalah bahawa permukaan bahan kerja tidak dapat dibezakan daripada tanda kimpalan, dan bahan kerja yang digilap oleh waxing digilap. Kecerahan mencapai ketinggian refleksi cermin 8k, dan bahagian yang dilemparkan oleh bahan kerja hampir tidak boleh dibezakan dari bahagian yang belum dibuang. Kesan cermin penuh dicapai.