Keluli tahan karat pengisaran

- Mar 13, 2019-

1. Periksa secara visual bahan kerja yang dipindahkan ke proses penggiliran, seperti sama ada kimpalan itu mempunyai kimpalan kebocoran, penembusan kimpalan, kedalaman kimpalan yang tidak rata, terlalu jauh dari kemurungan bersama, separa kemelesetan, misalignment, dan lukisan dalam. Jejak, benjolan, ubah bentuk teruk, dan lain-lain, yang tidak dapat diselesaikan dalam proses ini. Jika mana-mana kecacatan di atas hadir, mereka harus dikembalikan kepada proses sebelumnya untuk memotong. Sekiranya tiada kecacatan sedemikian, masukkan proses penggilapan.


2. Pengisaran yang kasar, menggunakan 600 # tali pinggang yang kasar untuk mengisar bahan kerja pada tiga sisi, matlamat proses ini adalah untuk menghilangkan sendi pateri yang ditinggalkan oleh kimpalan bahan kerja dan lebam pada langkah terdahulu untuk mencapai kilang kimpalan yang awalnya terbentuk, permukaan mendatar dan menegak pada dasarnya bebas daripada calar besar dan tiada benjolan. Selepas langkah ini, kekasaran permukaan bahan kerja mestilah R0.8mm. Perhatikan sudut kecenderungan mesin tali pinggang semasa proses penggiliran dan mengawal tekanan mesin tali pinggang pada bahan kerja. Secara umumnya, ia lebih sederhana dalam garis lurus dengan wajah yang dibuang!


3. Semi-kemasan, menggunakan 800 # tali pinggang yang kasar untuk mengisar bahan kerja di bahagian depan dan belakang mengisar ketiga-tiga belah bahan kerja, terutamanya untuk membetulkan sendi yang terdapat dalam proses terdahulu dan bijirin halus yang lebih lanjut kesan yang dihasilkan selepas pengisaran kasar Tanggapan yang ditinggalkan pada proses sebelumnya sepatutnya berulang kali tidak mencapai sebarang goresan pada permukaan bahan kerja, dan pada dasarnya ia cerah. Kekasaran permukaan proses ini sepatutnya dapat mencapai R0.4mm. (Perhatikan bahawa proses ini tidak boleh membuat goresan dan benjolan baru, kerana kecacatan tersebut tidak boleh dibaiki dalam proses kemudian.)


4. Pengisaran halus, menggunakan 1000 # pengikat tali pinggang terutamanya untuk membetulkan pengisaran garis halus yang terdapat pada langkah sebelumnya, dan kaedah pengisaran adalah sama seperti di atas. Matlamat untuk dicapai dalam proses ini adalah bahawa jahitan antara bahagian pengisaran dan bahagian unground bahan kerja pada asasnya hilang, dan permukaan bahan kerja lebih cerah. Bahan kerja selepas pengisaran oleh proses ini pada dasarnya hampir kepada kesan cermin, dan kekasaran permukaan bahan kerja sepatutnya dapat mencapai R0. 1mm.