Sejarah pembangunan bahan mentah

- Apr 02, 2019-

Dengan peningkatan mendadak permintaan untuk keluli tahan karat, penggunaan nikel telah meningkat tahun demi tahun, yang baru-baru ini membawa kepada kenaikan harga yang mendadak.


Semasa Perang Dunia II, nikel dikawal ketat oleh negara-negara yang bersangkutan sebagai bahan strategik, dan bekalan nikel tidak mencukupi. Untuk tujuan ini, Amerika Syarikat, Jerman, dan lain-lain memulakan kajian keluli tahan karat dengan mangan-nikel. Selepas penyelidikan intensif, di Amerika Syarikat, keluli mangan nikel-nikel dibentuk dan siri keluli tahan karat austenit siri mangan yang tinggi, iaitu 200 siri keluli tahan karat, telah dibangunkan.


Pembekalan nikel di Amerika Syarikat telah bertambah baik secara beransur-ansur, dan pengeluaran keluli tahan karat tidak lagi dikekang oleh kekurangan bahan mentah, jadi siri 200 belum dikembangkan lagi. Pada masa itu, beberapa orang India yang telah mengambil bahagian dalam penyelidikan dan pembangunan 200 siri keluli tahan karat kembali ke India. Mengikut keadaan keadaan mangan yang kaya dengan mangan mangan dan nikel, 200 jenis keluli tahan karat yang dihasilkan di Amerika Syarikat dibawa kembali ke India untuk penyelidikan dan aplikasi lanjut. Hasilnya sangat bagus. kejayaan. Walau bagaimanapun, disebabkan penambahan Mn dalam komposisi kimia yang sengaja, ia juga sukar untuk berubah bentuk, kebolehkerjaan yang lemah, kekuatan tinggi dalam sifat mekanik, plastisitas yang tidak mencukupi, dan lain-lain, yang memerlukan pelarasan dalam komposisi metalurgi dan kimia untuk mengoptimumkan sifat-sifat mekaniknya dan dapatkan kombinasi komprehensif plastik Jiaqiang.


1